Predstavljanje knjige „Oče naš“ Damira Jelića u Kaštelima

PODIJELI

Predstavljanje knjige „Oče naš“ Damira Jelića u Kaštelima

MOLITVA NIJE POVLASTICA, NEGO POTREBA

Knjiga ”Oče naš” Damira Jelića i Zvonimira Gerbera bit će predstavljena u srijedu, 1. lipnja u 20.00 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. O knjizi će govoriti: Zvonimir Gerber, Goran Marić, Mihovil Bogoslav Matković, o. Franjo Tomašević i autor Damir Jelić.

Knjiga pod naslovom „Oče naš“ donosi esejistička razmišljanja o najpoznatijoj kršćanskoj molitvi i njenom utjecaju na život autora Damira Jelića, političara i karlovačkog gradonačelnika. U knjigu „Oče naš“ Damir Jelić pretočio je svoju posvećenost crkvi i vjeri, koju je već u više navrata javno predstavio.

„Knjiga je moje unutarnje propitkivanje, moje spoznaje i osobno tumačenje molitve. Lijepo je kad je čovjek beznačajan kao jedna karika u lancu, zbog jedne karike zdesna i jedne karike slijeva. No, postane svjestan i da je jedinstven i poseban, ali i prolazan.“ Ovim je riječima karlovački gradonačelnik ukratko objasnio o čemu on u knjizi zapravo promišlja.

Rečenice iz svima nam dobro poznate molitve „Oče naš“, autor Jelić u knjizi je povezao s dijelovima iz svog života.

„Ne postoji vjernik bez molitve, ona je nerazdruživo vezana uz posao i obitelj i prepoznavanje molitve u svakodnevnom životu je nešto što se može nazvati način življenja. Molitva „Oče naš“ usko je povezana sa svakim periodom života“, ističe autor.

Na upit odakle je došla inspiracija za pisanje knjige, autor je prilikom premijernog predstavljanja knjige rekao: „Pa nadošlo je. Čovjek promišlja život, što radi, gdje se kreće. Svi se pitamo koji je smisao, tko smo, gdje smo i odakle smo. Automatski radi neke stvari kao što je molitva i onda iz tog automatizma shvati svoju grešnost i nedorečenost i počne se propitivati.“

Knjigu je napisao gradonačelnik…

„…obično se kaže prvi čovjek nekoga grada, ali ju je prije toga napisao jedan čovjek, vjernik koji je izabran da takav kao vjernik, sa svojim dvojbama, čežnjama i molitvama bude gradonačelnik. Valja priznati da spomen službe gradonačelnika u Hrvatskoj odmah ne asocira na sliku čovjeka koji moli.“

„Politički je govor drukčiji od molitve, gurnut je, nažalost, u prostore neiskrenosti, dvoličnosti, igara, koristoljublja, kompromisa pa čak i prijevare. No, biti gradonačelnik po sebi je jedan od najčasnijih dužnosti i mislim da je prikladan stav molitelja, jer molitva nije povlastica pojedinaca i odraz slabosti čovjeka nego potreba. Gradonačelnik je čovjek do kojeg dopire mnoštvo potreba, ako ih želi vidjeti treba mu snaga nositi se s njima i pouzdanje u Boga da bi ih mogao smjestiti u svoja ograničenja, treba mu Božjega duha da bi ih mogao razlučivati“, istaknuo je mons. Ivan Šaško prilikom predstavljanja knjige.

Ilustracije za knjigu “Oče naš” napravio je Zvonimir Gerber, a sav prihod od prodaje bit će doniran Caritasu. Nakladnik knjige je župa Presvetog Trojstva u Karlovcu.