Predstavljanje knjiga “Hrvati u Argentini” i “El cardenal Stepinac” autorice Carmen Vrljičak Verlichak

PODIJELI

Predstavljanje knjiga “Hrvati u Argentini” i “Stepinac” argentinske spisateljice hrvatskoga podrijetla Carmen Vrljicak Verlichak održat će se u četvrtak, 13. veljače s početkom u 19 sati u Muzeju grada Kaštela, u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu. Uz autoricu, knjigu će predstaviti Mladen Vuković, novinar-urednik na Radio Splitu, te prof. Ljubomir Gudelj, kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Organizator književne večeri je Gradska knjižnica Kaštela.

Otac Carmen Vrljičak, Kazmir Vrljičak rođen je u Kaštel Novome 1914. godine i bio je istaknuti kulturni djelatnik, prevoditelj i diplomat. Obitelj se najprije preselila u Split, a nakon Drugog svjetskog rata odlaze u Španjolsku, pa u Argentinu.

Knjiga “Hrvati u Argentini” Carmen Vrljičak Verlichak uz pomoć povijesnih izvora i svjedočanstava prikazuje kako i zašto su se Hrvati doseljavali u Argentinu, kako su tamo živjeli, kojim su se poslovima bavili, a govori i o sudbinama ljudi nakon Drugog svjetskoga rata.

Knjiga donosi i pregled hrvatskih prezimena u toj zemlji, koja je 2009. samo u Buenos Airesu, prema podacima iz knjige, nosilo 45 tisuća osoba, a u istoimenoj provinciji njih oko 130 tisuća.

Knjiga “El cardenal Stepinac” prva je knjiga o kardinalu Stepincu objavljena na španjolskome jeziku.

Carmen Vrljičak školovala se u Buenos Airesu, gdje je diplomirala književnost i jezikoslovlje te magistrirala na radu o Thomasu Mannu. Bila je sveučilišna profesorica latinskoga jezika, suvremene kulture i španjolske književnosti, a kao novinar surađuje s dnevnikom “La Nacion”.