Zdravi i veseli bili: HGD ZRINSKI – Glazba je bila centar svega i uz glazbu se sviralo, balalo, tancalo, pivalo, smijalo, družilo, zaljubljivalo i uživalo

PODIJELI

U još jednom podcastu GKK „Zdravi i veseli bili“ gosp. Ante Grgin i gosp. Stanko Svalina, članovi Hrvatskog glazbenog društva Zrinski govore o prošlosti ovog donjokaštelanskog glazbenog društva koje slavi svoju 170. obljetnicu.

Vratite se zajedno s nama i glazbarima HGD Zrinski u glazbenu prošlost „donji Kaštili“ kroz priču, glazbu, pjesmu, fotografije i novinske isječke.

Koja prezimena su najviše zadužila kaštelansku glazbu i koja je veza između HGD Zrinski i donjokaštelanskog krnjevala? Gdje se nalazio „Majmunski raj“, tko je sve dolazio na šerate, gdje su se održavale i tko je svirao na šeratama? Što su „šaljivi zatvori“ i kako su ti zatvori izgledali?

Jeste li znali da je u „Slobodnoj Dalmaciji“ davne 1959. u rubrici „Dalmatinski kurioziteti“ o inozemnom nastupu HGD Zrinski napisano: „Iako je sačinjavaju gotovo sami poljoprivrednici, limena glazba iz Donjih Kaštela je na međunarodnom glazbenom festivalu u Austriji u velikoj konkurenciji osvojila prvo mjesto“?

Poslušajte sjećanja s gostovanja HGD Zrinski na festivalu u Kolinu 1969., kao i brojne anegdote iz prošlosti „Zrinskog“ čiji su sastavni dio bili i pjesnici Ivo Cvitić i Tomislav Antunović, koji su ujedno bili i začetnici i pokretači kaštelanskih ribarskih večeri. Saznajte kako su izgledale fešte u novskome portu, tko je kome i kako „piva serenade pod ponistron“ i saznajte kako se „uz našu glazbu i glazbare sviralo, balalo, tancalo, pivalo, smijalo, družilo, zajubjivalo i uživalo“.

Poslušajte pjesme  Ive Cvitića „Pisma uz feral“ i „Cipli od porta“ u kojima je Ivo Cvitić sačuvao djelić kaštelanske povijesti. „Glazba i vino su ono ča cili svit razumi“, zaključuje jedan od naših sugovornika, od kojega saznajemo i koja je obitelj „kuvala spizu za umorne glazbare: rižote, janjetinu, brujete…“ Jeste li znali da u starijim vremenima žene nisu tijekom cijele godine mogle slobodno šetati rivom, već samo u svibnju, „u vrimenu o’ trišanj“? Znate li što je „napolac“?

Pogledajte podcast i saznajte sve to i još mnogo više. Nadamo se da ćete uživat, a ako Van se čagod i ne svidi, nemojte nan ča zamirit… tako je to bilo… u ona vrimena…