Učenici škole Ostrog, uz najdraža književna djela, otvorili ovogodišnji Đardin čitanja

PODIJELI

Čitanjem ulomaka iz djela svjetske i hrvatske književnosti u Novom parku u Kaštel Lukšiću, učenici osnovne škole Ostrog otvorili su ovogodišnju manifestaciju Đardin čitanja, koju zajedno organiziraju Gradska knjižnica Kaštela i Ogranak Matice hrvatske u Kaštelima, a u sklopu Kreativnog proljeća.
Program čitanja ovog prvog druženja osmislili su sami učenici pod budnim okom knjižničara Joze Lovrića, a lijepe riječi ovog su dana čitali Dinka Boban, Karmen Kapov, Noa Žuvela, Gabrijela Mandić Jadrijević, Tončica Foscarini i Petra Luna Corsini.

Događanje je otvoreno čitanjem iz djela svjetske književnosti i to ulomkom iz suvremene bajke „Galeb Jonathan Livingston“ Richarda Bacha, koji je nazočnima pročitala Noa Žuvela, a potom ih je Dinka Boban upoznala s ulomkom iz „Sretnog princa“, emotivne bajke Oscara Wildea.
Ulomak iz nezaobilaznog „Harry Pottera“ J. K. Rowling pročitala je Karmen Kapov koja je tako publiku na trenutak odvela u avanture mladog čarobnjaka.

Gabrijela Mandić Jadrijević ovom se prilikom odlučila svima pročitati dio iz romana “Zeleni pas”mlade spisateljice Nade Mihelčić, koji govori o velikom problemu današnjice, drogi, sagledanog iz perspektive jedne 13-godišnjakinje.

Među zadacima ovogodišnjeg Đardina čitanja, uz čitanje djela iz hrvatske i svjetske književnosti je i čitanje književnih djela posvećenih Kaštelima i kaštelanskoj baštini, a to su ovog dana na poseban način učinile Tončica Foscarini, koja je sve oduševili prezentacijom „Pisme od kaštelanskih vitezova“ Andrije Kačića Miošića te Petra Luna Corsini koja je predstavila ulomak iz „Legende o Miljenku i Dobrili“.

Da program protekne kako su učenici zamislili ovog se dana pobrinula voditeljica Nensi Madžar, a lijepe riječi upotpunio je lijepom glazbom mladi gitarist Stjepan Novak.

Cijeli program pratili su i članovi stručnog Povjerenstva na čelu s profesoricom Drinkom Bedalov, koji će na kraju Đardina čitanja ocijeniti čiji je program čitanja bio najbolji.

Sljedeće događanje Đardina čitanja održat će se u četvrtak u đardinu u Kaštel Starom, gdje će zainteresiranima svoja omiljena djela čitati učenici škole Prof. Filipa Lukasa.