U druženju s glumcima završen ovogodišnji Đardin čitanja

PODIJELI

U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela i ogranka Matice hrvatske Kaštela, a u sklopu projekta Kreativno proljeće, protekla tri tjedna u Kaštelima se kroz osam programa održavala manifestacija Đardin čitanja u kojoj su sudjelovali učenici i mentori kaštelanskih osnovnih škola i srednjoškolci te su dvije večeri organizirane uz književnika i glumce. Riječ je o projektu koji potiče čitanje kod djece i mladih, a u završnoj večeri koja je sinoć održana na plaži Gojača u Sućurcu, djeca su imala priliku naučiti o vježbama disanja, odnosno kako koristiti svoj govorni „aparat“.

Gosti ove večeri bili su glumci iz kazališne družine Ritam Igre Aneta Gotovac i Ivan Baranović koji su svoje iskustvo glume predstavili djeci, nastojeći ima pojasniti kako se nositi s javnim nastupima te im se ukazalo na vježbe govora, što je vrlo važno tijekom javnog nastupa.

– Mi kao glumci pokušavamo na neki način im objasnit koja je spona između glume, kazališta, filma i čitanja i osim interakcije s djecom, pokušat ćemo im objasnit vježbe dikcije, vježbe govora. Poanta je da djeci pokažemo kako razbiti tremu i da s druge strane nauče koristit svoj govorni aparat – kazao je kratko Baranović te istaknuo da djeci to ne bi trebao biti problem, jer je za razliku od djece, kod odraslih trema izražajnija.

Baranović je kao svestrani umjetnik, tijekom manifestacije bio dio žirija te je imao priliku sudjelovati kroz sve programe, a kako je kazao, čast mu je bila biti dio cijele ove priče koja je za svaku pohvalu.

– Manifestacija je odlična, bio sam dio žirija te sam imao priliku gledati i slušati djecu kako su s mentorima birali tekstove, čitali ih i pripremali. Drago mi je vidjeti djecu, da oni to hoće i žele i da imaju s tim kontakta, a možda će neki od njih sudjelovati u lidranima. Ovo nije bilo samo čitanje i poznavanje književnosti, nego i javni nastup uz mikrofon i to je dodatni stres s kojim se treba znat nositi – zaključio je Baranović.

Želja organizatora ove manifestacije bila je spojiti ljepote kaštelanske baštine i književnosti, s toga su se programi održavali u đardinima uz knjigu. Uključivanjem djece i mladih, nastojalo ih se potaknuti na čitanje, a kako je kazala ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić, vjeruje kako su brojne potakli na druženje s knjigom.

– Kroz ovogodišnji Đardin čitanja su se predstavile sve kaštelanske osnovne škole i srednja škola Braća Radić sa svojim programima čitanja, po svom odabiru izabrali su najbolji način za predstaviti se. Imali smo večer uz književnika Mira Gavrana i glumicu Mladenu Gavran gdje smo mogli saznati tu vezu književno kazališnu, na druženjima se posebice osvrnulo na poticanje ljubavi prema knjizi i čitanju. Na završnom večerašnjem događanju, u druženju s glumcima koji će predstaviti svoj rad, govorit će o interpretativnom čitanju, o glumi, o svom radu – kazala nam je Dobrić.

Nakon svih ovih druženja, kako je kazala Dobrić, za sve oni koji su sudjelovali u Đardinu čitanja bit će organiziran i izlet te se nada da su djecu potakli na druženje, čitanje i ljubav prema knjizi te vjeruje kako će nakon ovoga još više djece biti upisano u knjižnicu.