Srednjoškolci u đardinu na Nehaju čitali žene

PODIJELI

Iako su svoju večer u Đardinu čitanja započeli pjesmom „Ne čitaš žene“ Olje Savičević Ivančević, učenici srednje škole Braća Radić svoj izbor djela kojima su prezentirali čitanje, posvetili su upravo ženama pa je cijela večer dobila naziv „Mi čitamo žene“.
Tako je publika u đardinu srednje škole na Nehaju u utorak navečer imala priliku čuti više djela suvremenih autorica koje ta djela objavljuju u skladu s vremenom u kojem živimo, na društvenim mrežama ili blogovima, ali i na „starinski“ način, u tiskanim izdanjima.

Karmen Boljat, Gabriela Vodanović, Marlena Barišić, Neda Marinović, Ivan Katić, Duje Šunjerga, Jelena Vetma i Duje Dajčbauer, uz Olju Savičević Ivančević čitali su i cijeli niz nasljednica velikih spisateljica Marije Jurić Zagorke, Ivane Brlić Mažuranić, Katarine Zrinski i drugih.

Publika je tako, neki po prvi put, mogla čuti napisane riječi Tisje Kljaković Braić, Ivane Šojat, Tatjane Gromače i Tanje Mravak.

Srednjoškolci su u svom programa predstavili i, kako su kazali, domaću rič, koje potpisuju žene od pera  Ankorana i Marina Čapalija, a učenici jezične gimnazije poklonili su publici i stihove na talijanskom i engleskom jeziku „Belezzu“ Antonie Pozzi te „Hope“ od Emily Dickinson.

A svoje čitanje, uz mentorstvo profesorica Radojke Hrgović, Petre Bašić, Silvane Sanader i Marije Lučić te pratnju Dore Dlake na klavijaturama, srednjoškolci su ove večeri završili „Molitvom“ Nataše Jukić.

Čitanje na petom druženju u sklopu Đardina čitanja pratilo je Povjerenstvo u sastavu profesorica hrvatskog jezika Drinka Bedalov, glumac Ivan Baranović, glumica Monika Vuco Carev i novinarka Dijana Putnik, koji će po završetku cijele manifestacije izabrati najbolji program ovogodišnjeg Đardina čitanja, a kojeg ove godine u sklopu Kreativnog proljeća, organiziraju GKK i Matica hrvatska Kaštela.