Sofia i Marija predstavljat će Splitsko – dalmatinsku županiju na nacionalnom natjecanju u čitanju naglas

PODIJELI

POPULARIZACIJA ČITANJA
Sofia Rogulj, učenica trećeg razreda osnovne škole Prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog i Marija Odžak, učenica sedmog razreda osnovne škole Vjekoslava Paraća iz Solina, predstavljat će Splitsko – dalmatinsku županiju na 7. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas koje će se 21. i 22. studenog održati u Sisku, odlučilo je tako Povjerenstvo za ocjenjivanje glasnog čitanja na županijskom natjecanju, održanom ove srijede u Kaštel Sućurcu, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

U natjecanju su sudjelovali učenici osnovnih škola Kneza Mislava, Kneza Trpimira, Ostrog, Prof. Filipa Lukasa i Bijaći iz Kaštela, Vjekoslava Paraća iz Solina te Josipa Pupačića iz Omiša, koji su izabrani za nastup u provedenim prednatjecanjima u dvije kategorije, od trećeg do petog i od šestog do osmog razreda.
Zadatak sudionika natjecanja bio je pojedinačno, na što inovativniji i kreativniji način, predstaviti knjigu po vlastitom izboru te naglas pročitati kratak ulomak iz odabranog književnog djela. Povjerenstvo za vrednovanje i ocjenjivanje glasnog čitanja ocijenilo je nastup svakog učenika i to kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Pred Povjerenstvom je nastupilo 13 učenika i to Fabjan Bedalov iz Kaštel Gomilice, Ritta Belotti i Marija Sovulj iz Omiša, Mihaela Lemo i Karla Šarić iz Kaštel Novog, Josip Milić i Adriana Hrga iz Kaštel Lukšića, Lana Palada i Marija Odžak iz Solina, Sofija Rogulj i Ivano Mršić iz Kaštel Starog te Ema Županov i Branimir Matijaš iz Kaštel Sućurca.

Nakon što su pratili nastup natjecatelja, Radojka Hrgović je u ime Povjerenstva objavila njihovu odluku, naglasivši da su svi sudionici natjecanja zadatak odradili bez primjedbi. Kako je kazala, svi koji su nastupili dobit će i besplatno jednogodišnje članstvo u GKK.
U prvoj kategoriji prvo mjesto zauzela Sofia Rogulj, koja je čitala ulomak iz „Bit ću ono što jesam“. Drugo mjesto pripalo je Ritti Belotti s „Mala Ema straha nema“, dok je treće mjesto zauzeo Fabjan Bedalov čitajući „Gregov dnevnik“.
U drugoj kategoriji prvo mjesto pripalo je Mariji Odžak sa „Samo ne Ivy Pocket“, drugo mjesto osvojila je Marija Sovulj, koja je čitala „Kradljivac luridija“, a treći je bio Ivano Mršić i „Guliverova putovanja“.

Osim natjecanja u čitanju ova je večer donijela i veseli kulturno – zabavni program, u kojem su sudjelovali članovi SAU Putalj te članovi dječjeg kazališta Škatula.

– Organizacijom ovog natjecanja želimo poticati čitanje i razvoj čitalačkih navika osnovaca, stavljajući knjigu i čitanje u središte njihovog svijeta. Na kraju, zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali, njihovim roditeljima, mentorima i školama. Onima koji će nas predstavljati na nacionalnom natjecanju želim puno uspjeha – kazala je na kraju ravnateljica GKK Renata Dobrić.