Prve pobjednice Domofesta Monika i Kristina

PODIJELI

Prvi festival domoljubnih pjesama za djecu nazvan Domofest, u petak navečer održan je u dvorani kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, a pobjeda je pripala  sedmašicama Moniki Jukić i Kristini Džaja, koje su stručno Povjerenstvo oduševile izvedbom pjesme  „Zemlja dide mog”, skladbu Vinka Barčota i Ive Cetinića, a koju je davnih dana izvela Meri Cetinić.

Ovaj prvi Domofest, u povodu Dana državnosti, organizirali su Gradska knjižnica Kaštela i Osnovna škola kneza Mislava iz Kaštel Gomilice, a najviše tereta u organizaciji ponijeli su profesor glazbene kulture Dario Cuculić, od kojeg je i potekla ideja o Domofestu, a svakako treba napomenuti da je desetak godina ranije isti profesor organizirao i Uskrsfest, festival duhovne glazbe, kao i neumorna ravnateljica knjižnice Renata Dobrić.
Treba naglasiti da su na festivalu nastupili samo učenici gomiličke škole te da je prije festivalske večeri u školi bilo organizirano prednatjecanje.

A kao i svaki festival i ovaj je imao svoj žiri, odnosno Povjerenstvo, u sastavu  Ankica Cicvarić, vjeroučiteljica i glazbenica, glumac HNK i glazbenik Pere Eranović, član Zbora HNK u Splitu Zdravko Kraljević, te spomenuti profesor Cuculić i ravnateljica Dobrić.

 

Povjerenstvo nije  imalo niti malo lak zadatak, trebalo je odlučiti tko je najbolji među 13 izvedbi. A svi izvođači ozbiljno su se pripremali za festival, čiji je program ove večeri uspješno odvodila Ema Županov.
Mladi izvođači trudili su se, iako je to većini bio prvi nastup na pozornici pred mnogobrojnom publikom,  čim bolje i izražajnije izvoditi pjesme, a mora se primijetiti kako je omiljeni izbor za izvođenje bila “Moja domovina”, koju su odabrala  čak četiri sastava.  Izvelo se još nekoliko domoljubnih pjesama poput  „Vukovar“, „Ne dirajte mi ravnicu“, „Prijatelji“, „Dajem ti srce zemljo moja“ i „Svetinja“

Nakon svih izvedbi, Povjerenstvo je, posebno zbog emocija koje su se osjetile pri izvedbi pjesme „Zemlja dide mog“, odlučilo pobjednicima proglasiti duet iz 7 d razreda, koji su činile Monika Jukić i Kristina Džaja.

 

Ove večeri dodijeljena je i nagrada publike, a pobjednicima je publika proglasila simpatičnu ekipu koju su činili Mihael Lulić, Morana Škopljanac, Karmel Šarac, Gabriela Vidović i Dea Paula Cuculić iz 8b razreda, koji su izveli hit Daleke obale „Mojoj zemlji Hrvatskoj“ i koji su, kao i pobjednice po ocjeni stručnog žirija, za svoje razrede osigurali zajednički izlet, za što će se pobrinuti Grad Kaštela, koji je bio pokrovitelj festivala.

Kako je naglasila ravnateljica GKK Renata Dobrić, mladi pjevači pjevali su ove večeri za svoju Domovinu, poginule hrvatske branitelje i sve one koji su ovu Domovinu stvarali.

Koliko su mladi sa srcem ušli u ovo događanje, najbolje je na kraju opisao Pere Eranović.

– Iako smo morali proglasiti pobjednike, za nas su večeras svi pobjednici. Jednostavno, pjevajući ove pjesme mladi su nam pokazali koliko su važne vrijednosti iznikle iz Domovinskog rata i da je važno čuvati uspomenu na teška vremena kada se stvarala Hrvatska i hrabre ljude koji su je stvarali – zaključio je Eranović.