Maslina kao glavna tema druženja s učenicima starosejske škole na Đardinu čitanja

PODIJELI

Drugo druženje ovogodišnjeg Đardina ćitanja, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela i Matice hrvatske Kaštela, održano je ovog četvrtka u đardinu u Kaštel Starom, gdje su mladi čitači iz osnovne škole Prof. Filipa Lukasa svojim izborom pročitanih ulomaka zainteresirali ne samo svoju publiku već i brojne građane koji su u đardin pristigli iz nekih drugih razloga.

A mladi čitači za ovu ranu večer izabrali su čitati na temu hraniteljice, simbola mira i svojevrsne kraljice Dalmacije -masline, odnosno većina njih čitala je ulomke iz pripovjetke Vladimira Tadeja „ U krilu bake masline“, za koju je autor inspiraciju pronašao u staroj maslini u Kaštel Štafiliću.

Čitači, koji su svojim čitanjem zaokupili pažnju i probudili emocije ovog su dana bili Ana Duvnjak, Toma Peljić, Sofija Rogulj, Ivan Mustapić, Paola Rančić i Mihaela  Čorić. Treba naglasiti da je Paula Rančić ovom prigodom pročitala na engleskom jeziku pjesmu Joycea Kilmera „Trees“, a Mihaela Čorić pokazala je publici kako na tom istom jeziku zvuči pjesma Dobriše Cesarića „Voćka poslije kiše“.

Dio programa čitanja ovog je dana pripao i voditeljima programa Elli Miljak i Mateu Šegi, koji su publiku uvodili u svako od čitanja, a sve skupa u pozadini je pratio Mate Škopljanac na gitari.

S učenicima su program pripremale nastavnice Ana Čulić, Dragana Kasalo, Anita Svalina, Gordana Vukelić, Ljiljana Ljubičić, Irena Pera, Ana Vukadin, Tijana Ćosić, Barbara Ćulić i Fani Šego.

Kao i prije nekoliko dana na Đardinu čitanja u Kaštel Lukšiću i ovaj program pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu profesorica hrvatskog jezika i književnosti Drinka Bedalov, novinarka Dijana Putnik i ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić, koje je nakon dva održana čitanja bilo i više nego zadovojno izborom i izvedbom prikazanog.

A što će pripremiti za svojih 45 minuta učenici škola Bijaći i Kneza Trpimira na Đardinu ćitanja, zainteresirani će moći vidjeti tijekom dva druženja sljedećeg tjedna.