Marta Barišić i Stipe Bartulović pobjednici su natjecanja „Čitajmo naglas“

PODIJELI

U ORGANIZACIJI GRADSKE KNJIŽNICE KAŠTELA
U Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu u ponedjeljak je održano završno natjecanje u čitanju naglas i to u dvije kategorije mlađi i stariji učenici, gdje je nastupilo ukupno 11 natjecatelja. Pobjednici natjecanja su Marta Barišić učenica 6. razreda i Stipe Bartulović učenik 4. razreda, oboje iz škole Bijaći.

Naime, Gradska knjižnica Kaštela uključila se i ove godine u Nacionalno natjecanje u čitanju naglas, čiji je cilj poticanje čitanja, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog  natjecateljskog duha. U sklopu prednatjecanja odabrano je po dvoje natjecatelja u kategorijama  od 3. do 5. razreda i od 6. do 8. razreda i to učenika škola Kneza Mislava, Kneza Trpimira, Ostrog, Prof. Filipa Lukasa, Bijaća i škole 1. listopada 1942. iz Čišle i škole Gornja Poljica, Srijane.

Na završnom natjecanju Povjerenstvo kojeg su činili Radojku Hrgović, prof. hrvatskog jezika i književnosti u školi Braća Radić, pedagoginja Zrinka Marović u Dječjem vrtiću Marjan Split i Anite Rimac, predstavnik Naklade Ljevak pokrovitelja Natjecanja, odabralo je šestero najboljih čitača.

Natjecatelji su imali zadat pojedinačno, na što inovativniji i kreativniji način predstaviti knjigu po vlastitom izboru, i to čitajući naglas kratak ulomak iz odabranog književnog djela. Tako se ocjenjivala  kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Stipe Bartulović se predstavio čitajući iz knjige Putovanje patuljka Zvončića, a Marta Barišić iz ulomka knjige Smogovci. Drugo mjesto u starijoj kategoriji pripalo je Gabrijeli Vidović iz škole Kneza Trpimira koja je čitala ulomak iz knjige Grad od pepela, dok je u mlađoj kategoriji pobjednik Fabjan Bedalov iz škole Kneza Trpimira koji se predstavio čitajući iz knjige Gregov dnevnik: stara škola. Treće mjesto u kategoriji stariji pripalo je Tončici Foscarini iz škole Ostrog koja se predstavila čitajući iz knjige Šest vrana, dok je u mlađoj kategoriji treće mjesto pripalo Gabrijeli Đonlić iz škole 1.listopada 1942.Čišla s ulomkom iz knjige Čokoladne godine

Natjecali su se i Jana Ljubenkov i Ante Gavrić iz škole Kneza Mislava, Marijeta Mrše i Petra Šimleša iz škole Prof. F. Lukasa te Lorena Markić iz škole Gornja Poljica, Srijane.

Natjecanje čitanja naglas svojim prigodnim programom su obogatili kratkim igrokazima, članovi Kaštelanskog dječjeg kazališta „Škatula“ su se predstavili sa igrokazom Keka i Tonči, a Sućuraćka amaterske udruge „Putalj“ igrokazom Sat tjelesnog odgoja te je u sklopu programa, tri pjesme kaštelanskih pjesnikinja Radojke Baldić Đugum i Nade Jerčić čitala Gita Katić, učenica škole Kneza Mislava.

– Dragi natjecatelji, svi ste pobjednici jer ste svi nagrađeni besplatnim članstvom u Gradskoj knjižnici Kaštela i svi ćete sudjelovati u budućim projektima Knjižnice koja stalno radi na poticanju čitanja kroz brojne projekte. Jedan od njih je i Đardin čitanja koji je upravo u tijeku i koji spaja čitanje i kaštelansku prirodnu baštinu, čitamo u kaštelanskim đardinima  parkovima – kazal je na kraju natjecanja ravnateljica GKK Renata Dobrić.