Priče za zdravo djetinjstvo : IVANA – OD UHA DO SRCA: online audio projekt GKK – Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica

PODIJELI

AUDIO PRIČE IZ DAVNINE

Gradska knjižnica Kaštela predstavlja online projekt za velike i male pod naslovom Ivana – od uha do srca koji je pokrenut s ciljem približavanja djeci manje poznatih priča najčitanije i u svijetu najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U sklopu projekta će u audio inačici biti predstavljene tri najduže, a možda i najzanemarenije i djeci najmanje poznate, ali izvanredne priče iz Priča iz davnine najpoznatije hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić: Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Lutonjica Toporko i devet župančića Ribar Palunko i njegova žena.

U uvodnom videu Diana i Hrvoje Zalar predstavit će projekt, a potom će, u vremenu od 29. lipnja do 17. srpnja 2020. na YouTube kanalu te na Internet i Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela svaki dan biti emitiran jedan od pet dijelova svake od navedene tri priče I. B. Mažuranić.

Zalarima se u izvanrednoj audio izvedbi prekrasnih priča Ivane Brlić Mažuranić pridružila i Anja Đurinović Rakočević, a sve audio snimke popraćene su ilustracijama poznatog hrvatskog ilustratora Tomislava Tomića, koje je prvotno izradio za knjigu koju je uredila Diana Zalar i za istu napisala rad Mitološka bića u pričama iz davnine Priče iz davnine / Ivana Brlić Mažuranić (Golden marketing i Tehnička knjiga, Zagreb, 2004.).

Sve audio izvedbe iznimno uživljenih i nadarenih izvođača protkane su brojnim zvukovima koji bogato dočaravaju bajkovitost, mističnost i sve nemoguće i zastrašujuće situacije kroz koje prolaze plemeniti i neiskvareni glavni junaci Ivaninih priča, a koji, naravno, iz svojih bitaka između dobra i zla uvijek izlaze kao pobjednici.

Hrvoje Zalar kao izvanredan glumac, direktor Kazališta Prijatelj i autor brojnih nagrađivanih i od strane djece rado gledanih predstava, Diana Zalar kao doktorica znanosti i vrsna poznavateljica dječje književnosti i mističnih bića iz hrvatskih i svjetskih bajki i obožavateljica djela I. B. Mažuranić te mlada nadarena glumica zagrebačkog kazališta Gavella Anja Đurinović Rakočević najbolji su zalog da će ove tri audio priče Ivane Brlić Mažuranić pronaći put do brojne djece koja će ih s užitkom očarano slušati, iščekujući svake večeri novi nastavak Ivanine priče koju možda do sada još nikada nisu čuli.

Vrhunski izvođači i sva njihova virtuoznost i posvećenost kojom su uronili u ovaj projekt, pri čemu je potrebno istaknuti izvanrednu interpretaciju teksta I. B. Mažuranić zajedno s brojnim dočaranim zvukovima – svirkom na gitari, žuborom vode, udarcima gromova i prolomima oblaka, rominjanju i pljuštanju kiše, zavijanju vukova i huku noćnih ptica; ritmičnošću i tempu rečenica, naglašavanju bitnog u tekstu, stankama, intonacijom i bojom glasa te sveopćom ljubavlju prema svim pričama iz davnine koje interpretiraju, osnovne su značajke ovog projekta, koji će, nadamo se, izazvati oduševljenu reakciju publike, i to prvenstveno one mlađe, kojoj je i namijenjen, a potom i starije, jer postoji velika mogućnost kako će se i stariji pridružiti mlađima u slušanju priča pred odlazak na počinak. U skladu s reakcijama publike, moguće je kako će uslijediti i nastavak projekta, ali o tom-potom.

Projekt Ivana – od uha do srca pokrenut je s ciljem približavanja djeci manje poznatih priča najčitanije i u svijetu najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

Inicijatori projekta bili su potaknuti i činjenicom da slušanje priča za dijete predstavlja poseban doživljaj, a još kada su sve Ivanine priče ispričane i interpretirane na naprosto očaravajuć i neodoljiv način, tako da ih jednostavno ne možete prestati slušati – to je dobitna kombinacija.

Osim toga, slušanje priča razvija dječju maštu i ima svrhu poučavanja, usmjerava djetetovu pažnju, bogati pamćenje i vokabular, potiče različite emocije, a dokazano je i kako slušanje priča pred san na djecu djeluje smirujuće.

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo tri Ivanine priče iz davnine koje zajedno s djecom možete poslušati pred počinak, ali također djecu možete potaknuti na prepričavanje poslušanih priča, ilustriranje i izradu slikovnica.

Uživajte!

Raspored premijernog emitiranja audio snimki:

Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica – 1. dio – 29. 6. u 19.30

Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica – 2. dio – 30. 6. u 19.30

Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica – 3. dio – 1. 7. u 19.30

Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica – 4. dio – 2. 7. u 19.30

Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica – 5. dio – 3. 7. u 19.30