Drugi kaštelanski Đardin čitanja – Učenici čitali tekstove koje su o Kaštelima napisali Bego, Sedlar, Cvitić i drugi autori

PODIJELI

DRUGI ĐARDIN ČITANJA
– Kaštela spavaju obasjana mjesečinom, a zima je. Noć se polako ušuljala u sve uličice i vuče nas u kuće. Kao da uživa biti sama i mirovati u svojoj moći bez svjetla. Svojim tamnim plaštem utišala je zvukove ulice i ugasila žive boje dana… – dio je teksta koji je napisala učenica sedmog razreda gomiličke škole Lana Rogošić te ga ove srijede pročitala na drugom Đardinu čitanja na brcu u Kaštel Kambelovcu.

Rad ove kaštelanske učenice tako je ove večeri stao uz bok mnogim lijepim mislima i riječima koje su o Kaštelima, kroz povijest i sadašnjost, na papir pretočili Andrija Kačić Miošić, Janko Ćipiko, Vladislav Vežić, Juraj Kapić, Ivo Cvitić, Antun Milatić, Milan Hodžić, Ivan Sedlar i don Frane Bego.

A njihove stihove okupljenima na kambelovskom brcu, uz Lanu, čitale su još njene školske kolege iz škole Kneza Trpimira u Kaštel Gomilici Fabjan Bedalov, Lucija Berket, Mili Britvić, Roko Diego Aščić i Lea Zorica te učenice osnovne škole Prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog Sofia i Gita Rogulj.

Dječji zvonki glasovi tako su na trenutak, u večeri koja je nosila naziv „Sedan ji jema“, oživjeli stihove starijih autora te zasigurno potaknuli mnoge koji su ih slušali da se priključe ostvarivanju cilja projekta Đardin čitanja.

– Hvala svima koji su se uključili u ovaj projekt, kojem je cilj poticanje čitanja u Kaštelima te očuvanje i promicanje kaštelanske kulturne baštine. Prvenstveno su tu Turistička zajednica grada Kaštela, tvrtka Ribola, kaštelanske škole, učenici i nastavnici, ali i svi drugi – zahvalila je glavna organizatorica događanja, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić i dodatno za ovu večer zahvalila učiteljicama Marini Nikolić i Jadranki Kovačević.