Dodijeljene nagrade najuspješnijim čitačima tijekom ljeta, pojedinci pročitali gotovo 130 knjiga

PODIJELI

LJETNI KNJIŽEVNI IZAZOV GRADSKE KNJIŽNICE KAŠTELA
U predvorju Nadbiskupske palače u Kaštel Sućurcu danas je upriličena dodjela nagrada,  priznanja i zahvalnica najuspješnijim natjecateljima Ljetnog natjecanja u čitanju koje je Gradska knjižnica Kaštela organizirala u sklopu programa poticanja čitanja za djecu i mlade pod naslovom Ljetni književni izazov – čitajte i osvojite nagrade!

Sudionicima natjecanja koji su pročitali do deset knjiga, GKK je uručila zahvalnice, dok je svima onima koji su tijekom ljeta pročitali deset i više knjiga uručila priznanja. U ime glavnog sponzora ovog natjecanja sudjelovala je Anita Rimac predstavnica Naklade Ljevak.

Najuspješnijima  su podijeljene nagrade u kategorijama od 5. do 8. razreda i  od 1. do 4. razreda Osnovnih škola.

– Osnovni cilj Ljetnog natjecanja u čitanju jest poticanje mlađih korisnika na čitanje tijekom ljeta i mogu reći kako sve nas u GKK velikom radošću ispunjava činjenica da se svake godine u ovaj čitateljski izazov uključuje sve više djece koja s užitkom dolaze u sve odjele GKK kako bi osobno odabrali knjige za čitanje. Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle, to je ono što je najvažnije, i to je ono što Gradska knjižnica želi dati mladim Kaštelanima kao komunikacijsko-informacijsko središte Grada Kaštela, i kao kulturna, obrazovna, prosvjetna ustanova koja u svoje središte uvijek postavlja svoje korisnike i članove – kazala je ravnateljica Knjižnice Renata Dobrić.

Najviše knjiga tijekom ljeta u kategoriji od 5. do 8. razreda pročitale su Ema i Mia Drča učenice OŠ kneza Trpimira njih 76, potom slijedi Lara Bobeta sa pročitanih 40 knjiga i Ana Prnjak iz OŠ Bijaći sa 37 knjiga. Među onima koji su dobili pohvalnice za pročitane knjige u kategoriji viši razredi su Petra Prnjak, Marija Ćurković, Lucija Jurić, Zvonimir Semren, Mihovil Zoko, Mihaela Lemo, Antea Rade, Lea Milas, Josip bedalov, Ilija Kristijan Knežević i Leo Bilić.

U kategoriji od 1. do 4. razreda najviše knjiga su pročitali Ivan Plazonić, njih 125, potom Ella Omašić 107 i Matej Mršić 55 knjiga. Svo troje su učenici osnovne škole Prof. Filipa Lukasa. Ostali, koji su primili zahvalnice za pročitane knjige u kategoriji niži razredi su Karla Sikavica, Nada Đirlić, Luka Zlatunić, Lana Marija Subotić, Tonći Vetma, Ema Zlatunić, Lucija Lemo, Marta Markov, Klara Gotovac, Vito Melvan, Rita Dumanić, Nikoleta Bašić, Ana Abaza, Filipa Pejša, Maria Arambašić, Josip Šuljak, Toni Šuljak, Ivan Bedalov, Marin Bedalov i Cvita Šupraha.

– Već sada pozivam djecu da se u što većem broju uključe u sve projekte GKK koji će biti provedeni do kraja godine, prvenstveno u Mjesecu hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen mladima. Na našim stranicama možete pronaći raspored održavanja stalnih radionica. Kreativne radionice održavaju se subotom, i to svake subote u drugom Kaštelu, dok se večeri društvenih igara i bajkaonice, pričaonice, čitaonice u svakom odjelu održavaju u terminu koji je naveden na plakatima i na našoj službenoj stranici – kazala je Dobrić.

Ujedno je podsjetila na besplatne knjižnice koje su postavljene u parkovima. Riječ je o zajedničkom projektu Gradske knjižnice Kaštela i Turističke zajednice grada Kaštela – “Sedam malih besplatnih knjižnica za sedam Kaštili”.

– Naime, male besplatne knjižnice već su postavljene u parkovima u svih sedam Kaštela i mogu reći kako nam sa svih strana stižu pohvale jer naši dragi Kaštelani svih generacija u kućice donose svoje knjige, a uzimaju iz kućica knjige koje do sada nisu pročitali. Male knjižnice će uskoro biti oslikane motivima onog kaštela u kojemu su postavljene, ali o tome ćete više saznati uskoro – zaključila je Dobrić.